Passa al contingut principal

ELS CLAUSTRES DE SANT JERONI DE LA VALL D'HEBRON

Mai serà prou agraïda la ingent tasca que Josep Maria Madurell feu quan va ser a càrrec de l'Arxiu General de Protocols de Barcelona. Al llarg de la seva dilatada carrera va treure a la llum pública infinitat de documents que han ajudat a conèixer multitud d'aspectes relacionats, tant amb la història de Barcelona, com amb la de Catalunya, entre tots ells, hi ha referències documentades sobre la contractació d'obres relacionades amb institucions monàstiques.L'any 1948 Josep M. Madurell, va editar una obra encara fonamental en el coneixement dels treballs i l'autoria del mestre d'obres que es va fer càrrec de l'inici de la  construcció del claustre de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron. Madurell va trobar el document de contractació  de les obres del claustre encarregat al Mestre Jaime Alfonso, conegut com Jaime Alfonso de Baena, indret d'on devia ser originari. Cal assenyalar que aquest  personatge també posteriorment participà en la construcció del claustre de Sant Jeroni de la Murtra (1476) i  del monestir de Montserrat.

Desgraciadament la migradesa de dades que aporta el document no permet fer-nos una idea exacte de l'abast real de les obres del claustre  i si aquest mestre va concloure definitivament la seva construcció.

Però prefereixo transcriure de manera literal el que Josep Maria Madurell assenyalà en el seu llibre incloent el detall del document trobat. 

Los contratos de obras  en los protocolos notariales y su aportación a la história de la arquitectura. Separata de Estudios Históricos y Documentos de los Archivos de Protocolos. Colegio Notarial de Barcelona. 1948.  (pags.126/127)

CLAUSTROS DEL MONASTERIO DE SANT JERONI DE LA VALL D'HEBRON

Obra contratada en 28 de diciembre de 1467 por el arquitecto de Barcelona Jaime Alfonso, según es de ver por las capitulaciones firmadas para tal efecto, tal y como en ellas concisamente se declara con este breve texto: super opere seu claustro eiusdem Monasterii. Como podemos constatar, se trata de una escritura poco explícita, ya que, en el protocolo notarial, tan sólo, lamentablemente, aparece inserto el encabezamiento del contrato.
Algunos pormenores relacionados con las antedichas contratadas obras nos las da a conocer una carta de pago, fechada a 29 de enero del siguiente año, subscrita por el Maestro Jaime  Alfonso. Entre los aludidos detalles hallamos una referencia relacionada con la cuantía de la obra ajustada que se limita  a la cantidad de 182 libras barcelonesas.
Por otra parte el citado empresario acreditaba haber percibido la suma de 45 libras y 10 sueldos barceloneses de moneda de terno, en pago y satisfacción del primer plazo estipulado, y cuyo importe, excatamente, correspondía a la cuarta parte del precio convenido.(doc.7).
El doctor don Cayetano Barraquer, tan solo nos da notícia de la existencia de un piso en alto en dicho claustro, hoy dia sepultado entre venerables ruinas, cuyas piedras nos evocan  el recuerdo de la existencia, en otro tiempo, de este secular Cenobio Jerónimo.

Transcripció Doc. 7
Contrato subscrito por el Maestro Jaime Alfonso para la edificación del claustro del Monasterio de San Jeroni de la Vall d'Hebrón.
Die lune XXVIII decembris  anno predicto (1467)
Capitula facta et firmata ac in vulgari cathalano ordinata per et inter conventum Monasterii sancti Geronimi Vallis de Ebron, ex una parte , et Iacobus  Alfonso, magistrum domorum, civem Barchinone, ex parte altera, super opere seu claustro eiusdem Monasterii fiendo et aliis, in dictis  capitulis contentis, etc. Sunt in cedula.
Testes in cedula.
AHPB. Esteban Mir. leg. 12. man. 31, contr. com., años 1467-1468. la carta de pago aparece transcrita  en el mismo protocolo con fecha  de 29 de enero de 1468.

Lluís Jordà

Claustre de Sant Jeroni de la Murtra (Font Viquipèdia)



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_